Surdeigbrød.

Link til min lille brødblogg:http://surdeig.blogspot.com/


Surdeigbrød-forsøket må leses nedenfra og opp:)


Bake-filmer fra Pain de Martin.


Økologisk mel er ikke så enkelt å få tak i alle steder. Heldigvis fant jeg økologisk hvetemel på vårt lokale Coop,  økologisk rugmel hadde de ikke. Skal nå spørre om de kan ta det inn på butikken.  For oss som bor på landsbygda er det vanskelig å finne økologiske produkter i nærbutikkene,  og da er  nettkjøp et alternativ, Kinsarvik naturkost selv om jeg liker best å handle lokalt.

Jeg har prøvd å lage surgrund av vanlig rugmel, men det funket ikke. 


5)
Ferske brød til kvelds er nydelig...Lyst å prøve?





---------------------------------------------


4)
Deigen skal ikke eltes under utbaking. Det var bare å vippe deigen ut av bollen, strekke den litt i kvadratisk fasong, og brette den sammen. Lettvint! Bakepapir ble brukt under brødene, papiret ble fjernet etter 15 minutters steking.


Heves 1 time.

--------------------------------------------------------


3)                                                                                                                                                             Kan tro jeg var spent på vei hjem fra jobb i ettermiddag. Jo da, deigen hadde hevet seg dobbelt opp, og i min iver glemte jeg å ta bilde.
Deigen fra i morges ble lagt i mixer-bollen sammen med 600 g vann og 750 g hvetemel.
Oppskriften er fra Pain de Martin
Det hele ble knadd noen minutter, og med litt salt til slutt. Bollen ble satt tilbake på rommet sitt i 15 min, så måtte jeg dra litt i den, fra ytterkant til midten, rundt hele deigen. Dette er blitt gjort 3 ganger på 1 time, og nå ser deigen slik ut:

Det kommer seg, hva?
Og det dufter svakt syrlig og godt.
I bollen er det litt olje så ikke deigen skal klistre seg fast.
Nå skal deigen få heve seg dobbel.


 ------------------------------------------------------------------------------------------------  
2)                                                                                                                                                                    I dag tidlig sto jeg ekstra tidlig opp, deigen måtte få sitt stell før jeg hastet til jobb.

100 g hvetesurgrund ble lagt i en bolle, resten ble satt i kjøleskapet. I bollen hadde jeg også opp i
100 g  lunket kokt vann, 150 g økologisk hvetemel og 50 g rugmel .
Det hele ble rørt sammen med tresleiv og satt i et rom som holder 24°C.
Slik ser deigen ut nå. (bildet er temmelig dårlig, tatt gjennom plastfilm av morgentrøtt fotograf:)


---------------------------------------------

  1)                                                                                                                                                          Lenge har jeg tenkt å prøve meg på ekte surdeigsbrød, og nå er jeg i startfasen.

Først har det blitt en del surfing på nett, der fant jeg denne informative bloggen Pain de Martin.
Den 19.12. satte jeg en start av 1ss rugmel og 2 ss vann i et glass med lokk (som fikk ligge løst oppå.)
Det hele gikk svært bra i starten. Men, da jeg kom hjem fra jobb i dag, luktet det aldeles forferdelig i glasset! At vann og rugmel kan lukte maling er en kjemisk gåte for meg. Det hele gikk i vasken, bokstavelig talt.

Heldigvis, i går kveld hadde jeg satt denne av 100g vann og 100g hvetemel.
Jeg ristet forsiktig i den før jeg dro på jobb i morges, og slik så den ut da jeg kom hjem.
Her ser det ut til at gjæringen har startet flott, det dufter syrlig og friskt. Nå er jeg spent på om den er like fin i morgen, for sikkerhets skyld står glasset på et litt kjøligere sted nå.


Ennå vil det ta noen dager før grundsuren blir klar for brødbaking.
Tålmodighet er en dyd:)

1 kommentar:

  1. Hei Dette så veldig spennende ut, dette skal jeg prøve, men er det dag 1, dag 2, og steking dag 3? Mvh Janse

    SvarSlett